WallDockDeck
Gulf Stream · Palm Beach County

What are the boat lift rules in Gulf Stream?

One dock and/or boat lift per lotraised boat max 10 ft above seawall

Gulf Stream allows one dock and/or boat lift per single-family lot, with tight limits on type: low-profile piling lifts no more than 5 feet above the seawall for boats up to 34 feet, other lifts only on the seawall or a landward platform, and at most one 500-pound lift on a dock. A lifted boat may have no flying bridge or tuna tower and no part more than 10 feet above the seawall. Fixed covers are prohibited.

Source: Town of Gulf Stream Code Sec. 66-369 (Supp. 4; Ord. 22-4); s. 403.813(1)(s), F.S. (2026); 33 CFR 322.3(a) · Verified 2026-10

The detail

How manyOne dock and/or boat lift per lot; lots on both a cove and the Intracoastal may have one on each; one extra single-arm seawall lift of up to 1,500 lb for small craft - Code Sec. 66-369(6)a
Lift typesLow-profile piling lifts with lifting equipment no more than 5 feet above the seawall, for vessels up to 34 feet long; any other lift attached only to the seawall or a platform landward of it; no more than one lift of up to 500 lb on a dock - Sec. 66-369(6)a.1-3
Boat when raisedNo flying bridge, tuna tower or marlin tower, and no part of the vessel more than 10 feet above the seawall when lifted (antennas and radar excepted) - Sec. 66-369(6)a
PlacementBoats, docks and lifts parallel to the seawall and inside the docking zone - 15 feet off each setback centreline on lots with 100 feet or more of frontage, 5 feet otherwise; a piling lift's first pile at least 20 feet from the setback line and no more than 20 feet from the seawall - Sec. 66-369(6)c, e
CoversBoathouses and fixed covers are prohibited - Sec. 66-369(5)
Floating platformOne black, nonferrous floating platform may replace a boat lift with level one site plan approval: no more than 12 inches out of the water, 8 by 16 feet, two craft up to 14 feet - Sec. 66-369(6)h
ApprovalNew docks and significant alterations need site plan review - Sec. 66-369(1)
State and federalFloating boat lifts and floating vessel platforms that meet s. 403.813(1)(s), F.S. (they float at all times, hold the vessel out of the water, and either sit inside a previously permitted slip or total no more than 500 sq ft - 200 sq ft in Outstanding Florida Waters - beside a qualifying dock or bulkhead) need no state permit; a local government may then ask only for a one-time registration unless the platform is attached to a bulkhead with no dock. Structures in navigable waters otherwise need Army Corps authorization unless exempt or under a general permit - 33 CFR 322.3(a).

Your city's height sheet

The elevation your city requires, the datum it is measured in, and the section of code that says so. One page.

Available for the cities whose rule we have verified and sourced.

Done — it is on the way to your inbox. Not there in a minute? Check your Promotions or Spam folder, and move it to your inbox so the next ones arrive.

The county rule behind this

What applies across Palm Beach County, and where each city departs from it.

The same question, nearby

The rule changes at the city line, not the county line.

Other questions about Gulf Stream

Twelve signs a seawall is failing

What to look for, where to look for it, and what it means when you find it. Walk your wall in twenty minutes.

A screening sheet for owners, not an engineering inspection.

Done — it is on the way to your inbox. Not there in a minute? Check your Promotions or Spam folder, and move it to your inbox so the next ones arrive.