WallDockDeck
Miami Shores · Miami-Dade County

What are the deck setback and railing rules in Miami Shores?

15 ftshoreline setback for accessory structures (pools, decks, screens exempt)

Miami Shores Village has a 15 ft shoreline setback for accessory structures, and anything permitted inside it needs planning and zoning board site plan approval. Pools, their decks and screen enclosures are exempt from that shoreline setback: in the rear yard the pool deck may come within 5 ft of the lot line.

Source: Miami Shores Village Code App. A Zoning Secs. 411, 517 (Supp. 14 Addition); Florida Building Code, Residential, 8th Ed. (2023) R312.1.1-R312.1.3 (ICC Digital Codes) · Verified 2026-10

The detail

Shoreline setbackSite plan review and approval by the planning and zoning board is required for any permitted accessory structure located within the required 15 feet shoreline setback, and for docks, davits and boat lifts. Zoning App. A Sec. 411.
Pools and decksRear: from the inside face of the pool wall to the lot line 7.5 ft; from the pool deck or screen enclosure to the lot line 5 ft. The shoreline setback for accessory structures does not apply to pools, their decks or screen enclosures. Sec. 411.
Pool barrierBulkheads, canals and navigable waterways may be permitted as a barrier in lieu of a fence. Sec. 517(4).
EquipmentPool pumps, generators and A/C units in residential districts stay 10 ft from the side plot line and 5 ft from the rear plot line, and never in the first 25 ft from the front line. Sec. 516.
Where it livesAppendix A Zoning, Sec. 411 'Schedule of regulations', Sec. 516 'Structures constituting accessory buildings' and Sec. 517 'Fencing of private swimming pools'.
FountainsOne front-yard fountain or lawn ornament, 10 ft from the side and 5 ft from the front plot line, max 5 ft tall with water no deeper than 11 inches; rear-yard fountains 10 ft from the side and 5 ft from the rear plot line. Sec. 516.
Also needing board reviewCabanas, garages, metal roofs, and additions to dwellings except those under 400 sq ft that are not visible from a public right-of-way. Sec. 411.
Guards (state rule)Florida Building Code, Residential, 8th Edition (2023), Sec. R312.1.1-R312.1.3: a guard is required on open sides of a walking surface located more than 30 inches above the floor or grade below at any point within 24 inches of the open edge; it must be at least 36 inches high; openings must not let a 4-inch sphere pass. No local guard amendment was found in this village's code.

Your city's height sheet

The elevation your city requires, the datum it is measured in, and the section of code that says so. One page.

Available for the cities whose rule we have verified and sourced.

Done — it is on the way to your inbox. Not there in a minute? Check your Promotions or Spam folder, and move it to your inbox so the next ones arrive.

The county rule behind this

What applies across Miami-Dade County, and where each city departs from it.

The same question, nearby

The rule changes at the city line, not the county line.

Other questions about Miami Shores

Twelve signs a seawall is failing

What to look for, where to look for it, and what it means when you find it. Walk your wall in twenty minutes.

A screening sheet for owners, not an engineering inspection.

Done — it is on the way to your inbox. Not there in a minute? Check your Promotions or Spam folder, and move it to your inbox so the next ones arrive.